Column

Franklins columns vind je ook vers van de naald op www.facebook.com/i8amotion


ADVIES VOOR DANNY COOL

Voetbal is oorlog en oorlog is psychologie. Ik weet dat men geen advies behoeft als men cool salueert naar de natie die parade maakt voor de beslissende veldslag. Maar waar zijn de adviseurs van de bondscoach als ze het hardst nodig zijn? De druk is voor velen rond de bondscoach te veel geworden. Dus moet ik iets proberen. Ik vermoedde een interne oorlog na de volgende woorden van Danny Cool: ‘Ik voel geen druk, ik kan daar goed mee omgaan’. Het rommelt nu ook in Danny Cool.

Blind CoolWAARNEMING
Mijn advies voor Danny is: voel de druk! Alsjeblieft voel die druk, maar praat in interviews niet over wat je NIET voelt (alleen een kleine generaal heeft geen gevoel). Luister, ‘niet voelen’ is heus niet stoerder dan enige sensitiviteit in je donder. Als je de druk niet voelt hoef je het ook niet keihard te negeren. Danny, je omzeilt de druk.

INCASSEREN
Je zei zoiets als ‘Er is druk, maar ik voel het niet.’ Het lijkt een beetje alsof je zegt ‘Ik denk dat ik zonder te denken kan winnen’. Of ‘Ik hoop dat ik zonder hoop aanblijf als bondscoach’. Volgens mij voel je dat je even geen gevoel meer hebt. Danny, als ik je op je bek sla, snap je dan dat het oorlog is?

STRATEGIE
Als er druk is, gebruik het voor een briljante list. Je moet die druk wel, want de linies die je dichter bij elkaar wilt laten spelen zijn allang naar huis. Het blok dat je wilt inzetten zit op de bank bij Fenerbahçe! Iedereen op het strijdtoneel weet dat je zwakte ook je kracht kan zijn. Verander los zand in drijfzand, onzekerheid in temporisatie en chaos in verwarring. Verdeel en heers.

IDENTITEIT
Danny, ik weet wel dat je denkt: als ik cool ben, ligt het nooit aan mij. Maar als je NIET cool bent, ligt het ook niet aan jou! Iedereen om je heen heeft je verraden. Nu komt het erop aan om te laten zien wie de geniale Danny Blind werkelijk is. Als je regisseur niet zou zijn weggelopen zou hij de volgende indringende woorden hebben gezegd: ‘Nu moet je als coach wel je professionele media-getrainde maskertje afzetten jongen!’

Beste Danny, ik ruik een Nederlaag. Dus doe een schoon pak aan en voel de druk! Gebruik die druk om boven jezelf uit te stijgen. Redeneer ons desnoods naar een overwinning. En geniet ervan, dat is je werk. Als je wint mag je weer cool spelen.

van de bank (naast de bondscoach)


DE DAFNE START – sleutelen aan een DS

Ieder vernieuwend ontwerp bevat een foutje. De eerste hangbrug wiebelde in de wind en brak, een jeep voor ruig terrein kantelde op een kiezel, de intercity dubbeldekker floot als een fluitketel en het gloednieuwe gebouw van Rijkswaterstaat trilde langs de A12. Al deze foutjes hebben het succes van het ontwerp nooit belemmerd. Een goed ontwerp vereist één aanpassing.

Vanaf de bank voor de tv kijk ik naar het nieuwe sprintfenomeen Dafne Schippers. In dit topontwerp zit ook een foutje: ze komt bij de start te traag omhoog. Eigenlijk net als de oude Citroën DS, die eerst hydraulisch moet worden opgepompt. Er is een jaar lang op Papendal gesleuteld aan Dafnes start. Maar is zij op tijd klaar voor de wedstrijd van haar leven in Rio?

DS naar RIOIk spoel de race van Dafne terug, kijk opnieuw, beeldje voor beeldje. En nog een keer. Werkelijk álles aan haar lijf trilt. Dafnes vermogen te ontspannen wordt geroemd. Fluitend naar een Nederlands record. In het midden van de race heeft ze ‘het’: hoofd rechtop, holle rug, wiebelende heupen en haar wangen schudden als bij een jonge pup. Ik neem een handje kaaschips en spoel nog verder terug. Het beeld verstijft bij de start. Nu is alles anders. Haar gezicht staat strak en haar hoofd is voorover gebogen. De heupen waterpas als mijn fornuis. Het ergste van alles: Dafnes rug is gebogen als een chipito! Ik gooi mijn chips in de hoek en schrijf een mail naar de atletiekbond. Welke trainer leert haar deze standaard starttechniek? Iedereen weet het. Dafne is een uniek ontwerp. Wanneer wordt zij verlost van de chipito-start? Het is tijd voor De Dafne Start.

van de bank (zonder chips)


SERENA’S VERKEERDE BEEN
Kun je als ervaren toptennister op het verkeerde been staan? Je kent iedere slag, alle technieken en won iedere prijs. En vanaf de bank voor de tv vraag ik het mij toch af: waarom wisselt ze per forehand van been? De éne keer staat ze op haar linkerbeen en dan weer op haar rechterbeen terwijl ze een tennisbal afvuurt gevolgd door een enorme kreun. Deze week crashte Verstappen twee weken na een historische zege in de Formule 1 en Kruiswijk ging in het rose over de kop. Hoe krijg je stabiliteit aan de top? Wordt Kiki een Nederlandse sporter die de top benadert of bestijgt?
In Parijs gaat het regenen. Tennis is de enige sport die stopt als het gaat regenen. En ik ken geen sport met zoveel rustmomenten: stilstaan tussen de punten, wachten na een foutservice, even zitten na twee games en rusten met regen. Zeker op Roland Garros. De spelers hebben dus iedere keer de mogelijkheid om met het goede been de baan op te stappen.
Er is alleen één probleem: Serena weet niet dat haar goede been haar achterste been is. Bij haar backhand duwt ze met links. Bij haar forhand staat ze op rechts, als het goed is. Deze verschillen worden betwist door coaches en techniekpuristen, maar ga maar na. Serena slaat de forehand veel harder vanaf haar rechter been: uit. Iedere slag is het de vraag welk been haar forehand ondersteunt. Vandaar het grillige score-verloop. Iedere forhand vraagt bij haar de inzet van andere spieren en een andere techniek. De backhand wordt vandaag veel stabieler, altijd ondersteund door haar linkerbeen.
Heeft Kiki Bertens kans tegen Serena? Wint Kiki Roland Garros? De laatste wedstrijden is Kiki zeer stabiel en daarom wint ze. Haar fysieke gesteldheid is mede door Errol Esajas verbeterd. Er is wel een probleem met Kiki’s linker kuit, maar dat zal een speler in flow niet opbreken. Een blessure zal Kiki  stimuleren om na ieder rustmoment met haar sterkste been de baan op te gaan.
van de bank (de hele wedstrijd)

LOPEN OP LUCHT

Ik wil niet lullig doen, want het zijn supermooie schoenen en Mizuno is een gaaf merk. Alleen zitten er in veel schoenen stoere features die de sporter niet helpen. Zo zitten er in deze stijlvolle schoen gaten!

'helpt het gat?'

Vooral bij het landen betekent dit dat je later contact krijgt met de grond. We weten uit het turnen al dat het landen op zachte matten de belasting juist vergroot. Alleen een schuimbak zorgt ervoor dat je benen niet elke landing worden belast.

Veel volleybaltrainers laten hun sporters vóór 12:00 uur niet springen! Ook hier vind ik trainers te voorzichtig. Mensen, zorg dat je goed landt! Maak van iedere landing een efficiënte training! Daar komt iets anders bij kijken dan zachte schoenen of halve-zolen-techniek.

'de kleur is prachtig'

En aandacht voor de loopstijl is er ook al niet. Volleybal is grotendeels een non-cyclische sport: springen, slaan en landen doe je eenzijdig. Dat betekent veel aandacht voor balans, wat prachtige beweging en dynamiek stimuleert. Alleen jammer dat je dan landt op schoenen met gaten. Dan kun je beter op blote voeten trainen. Af en toe een cyclische oefening kan geen kwaad en dan is hardlopen een goede optie. Ook omdat je als trainer snel a-symmetrie, overmatige spanning en beginnende blessures kunt analyseren en aanpakken. Dan volg je de individuele biomechanica van de sporter. En zouden we daarom niet eerst de schoen uitkiezen omdat de zool bij de sporter past? Dan geven we haar erná een bijpassend kleurtje.

van de bank