Odensehuis

Werken met dementie in het ODENSEHUIS in Utrecht

Het inloophuis in Oudwijk te Utrecht-Oost geef ik bewegingssessies voor mensen uit buurt met (beginnende) dementie. Tijdens de bijeenkomsten ben ik geraakt door de leuke gesprekjes, verrassende verhalen over Utrecht in de vorige eeuw en het leren leven met dementie. Ondertussen analyseer ik ieders bewegingspatroon en laat iedereen zijn/haar kracht ervaren. Piet leerde ik lopen zonder stok en we hebben zijn fiets anders ingesteld zodat hij nog meer kon genieten van zijn ritjes door de stad (bericht hieronder). Ina had veel aan rug-massages en Geert merkte hoe stabiel hij was als hij op zijn tenen liep. Ouderdom, dementie en tijdelijke afname van mobiliteit hoeft geen reden te zijn om te stoppen met doen waar je goed in bent. Genieten van bewegen kan altijd. Ook de begeleiding en vrijwilligers doen mee, wat het allemaal heel gezellig en huiselijk maakt. Als begeleider kun je iemand letterlijk beter ondersteunen als je weet welke spierketens van hem of haar het sterkste zijn. Dankbaar werk met inspirerende deelnemers en betrokken begeleiding in Odensehuis Utrecht.

De fiets van Piet: bewegingsadvies op maat

Samen manieren vinden om wandelstokken en dis-balans weg te bewegen!

(Een kleine technische opmerking. In eerdere analyses heeft Piet aangegeven welke spierketens hij makkelijk inzet: Buik&Schouder. Daarom kan ik hem o.a. vragen door z’n knieĆ«n te gaan. Bij andere deelnemers activeer je andere kwaliteiten)

 

De samenwerking kwam tot stand dankzij Jeroen Wilhelmus en zijn persoonlijke aandacht voor de deelnemers is hartverwarmend. Samen gaan we op zoek naar manieren om aan te sluiten bij de kwaliteiten en interesses van mensen als Piet, Ina en Geert.